csütörtök, március 29, 2007

A hétfői világításpróba / Testing the lights on Monday








Hétfőn Tv-és forgatással egybekötött világításpróbát tartottunk. Már üzemképes volt az 5. emelet is! Ezen a próbán, a napi munka után véletlenül a homokfújt felület került kívülre. így a grafikai tartalmak szétestek. Kiderült azonban, hogy ebben az állásban, sokkal szebben látszanak a rézkarc szerűen kialakított minták: a tárgyak és az ujjlenyomat is! Az eredeti elképzelés szerint a szitázott felület néz állandóan kifele, hogy a színeket ne kockáztassuk . Most azonban mégis azt kell tudomásul vennünk, hogy befordítva sem tompul a színhatás, viszont a homokfújás sokszorosan jobban érvényesül, ha az utcafront irányába, vagyis kifelé néz. Ez egy átgondolandó problémát vet fel: esetleg érdemes lenne megfordítani az egész felületet?

On Monday there were TV shot and light testing in the same time. The 5th floor is also operating! During the test, accidentally, sandblasted side of the panels was shown towards the street, so the graphics fell apart. But, it turned out that etching-like sandblasted patterns (fingerprint and objects) can be seen much better in this case. Our original conception was to show the coloured side towards the street. Now, it is worth to think about turning the whole facade...?

péntek, március 16, 2007

Hullámzik a fény


Ma először láthattuk a szimulációban tökéletesen működő szoftvert a homlokzaton. Még optimalizálni kell a színeket és a fényerőt, de bíztató amit láttunk.

szerda, március 14, 2007

Sötétben a lánchídról



Egy szint kivételével minden lámpát tesztelni tudtunk és megnéztük őket távolról is.

Lumen Gun 700



Az első két emelet világít de azért a többit is megpróbáljuk felkapcsolni....

kedd, március 13, 2007

Első világítás tesztek


Az első emelet világítását teszteltük ma. Holnap estére több emeletet összekötünk és ráeresztjük a hullámokat.

Szélirány


A fák között lentről is látszik a szélmérő...

hétfő, március 12, 2007

Időjáras szenzorok




Felszereltük a tetőre a szenzorokat, amelyek a homlokzat vezérléséhez szolgáltatják majd az adatokat. Holnap kötjük be őket a földszinti back office-ba, ahol a computer végleges helye lesz majd.

Majdnem minden egyben



Ma láttuk először egyben az összes lamellát. A hét végén mozdulnak meg az egyes emeletek és a világítás is összeállhat a jovő hét elejére.

vasárnap, március 11, 2007

Laptop 2 homlokzat



Próbálunk minél több szegmenst mozgatni egyben, egyenlőre emeletenként. Most ott tartunk, hogy 3x6 lamellát láttunk egyszerre mozogni. Itt merült fel az a nagyszerű ötlet, hogy egy üeghomlokzat-szaküzletet nyissunk, ahol minden tartozékot (üveglamellákat, hajtásokat, fogaskerekeket, szoftvert, sőt még Lego Mindstorms Lanchid szettet is) árulnánk majd.

Defo előadások / Defo lectures



Az elmúlt hetekben két alkalommal is lehetőséget kaptunk az eddigi munka bemutatására. Nagyon örültünk annak, hogy a szakmai fórumok eddig csak pozitívan reagáltak. Igyekszünk most már ennek a bizalomnak a tudatában végig vinni a hátralevő egy- másfél hónapot.
Pozitív hangvételű az a múlt héten megjelent internetes cikk is, amit Földes András írt az Index.hu portálon.

http://index.hu/kultur/klassz/lanchid19030/
http://www.lakastrend.hu/lakastrend2007/index.html

Szakál Tomiék holnap kezdik a meteorológiai állomás telepítését.

In the last few weeks we had two opportunities to present our work. We were very pleased to get possitive feedback in different expert forums. These would give us strength during the last months of work. One of them was an online article written by András Földes on Index.hu portal.

http://index.hu/kultur/klassz/lanchid19030/
http://www.lakastrend.hu/lakastrend2007/index.html

Tomorrow Tomi Szakál and his collegues would start building the meteorological station.

vasárnap, március 04, 2007

Hatodik nap... / The 6th Day





Egy kivételével ma felkerült az összes tábla. Hurrá! Ennek nagyon örültünk a fiúkkal. Hétfőn beforgatjuk az egész felületet síkba és leellenőrizzük a mintát. Hétfőn kerül sor az egyes lamellák átvételére is. Valószínű, hogy néhányat vissza kell majd vinnünk a gyárba, javítgatás végett.

Today, all the panels (all except one) were installed. Hooray! We were were happy about it. On Monday we would rotate the panels into one plane, doublecheck the pattern, and do the take-over. Couple of them would probably have to be taken back to the factory to get repaired.

szombat, március 03, 2007

Mit visz a víz?...a víz mindent visz. / What does water carry? Water carries everything




Itt-ott, egyes lamellákon a nagy ujjlenyomat csíkjaiból kirajzolódva, vagy egészen direkt módon, oda nem illő tárgyakat fedezhetünk majd fel. Mik ezek? És mit keresnek itt? Semmit. Csak úgy vannak. Csak úgy, ahogy a tárgyak lenni szoktak. Vannak, aztán elvesznek. A Szövetség39 és a Nextlab tervezői egy-egy apró személyes tárggyal gondoltuk hitelesíteni részvételünket a munkában. Kedves felfedezés volt a földszinti üvegfalra rajzolt fej, amit az építkezésen dolgozó valamelyik vidám munkás szignálhat.
háát...pontosan erről van szó! :)

Here and there, on some panels, one can spot objects that do not belong there. These are either placed directly, or formed by traces of finger prints. What are these? And why are they here? No reason at all. They are just there. Just like the objects scattered in space elsewhere. Now they are there, and in the next moment they disappear. The designers of Szövetség39 and Nextlab wanted to give a personal touch through placing little something of their own on the panels. We discovered an interesting detail on the groundfloor panel, a head drawn probably by one of the construction workers. And that’s what this is all about!

Esti mozgatás és világítás tesztek

péntek, március 02, 2007

A világítás tesztelése két lámpával





Egyenlőre 2 alsó lámpával próbáltuk ki, hogy milyenek a fények. Belülről szép, kivül pedig a videók jobban mutatják, hogy a különböző szinek hogyan működnek. a Jovő héten lehet bekapcsolni az összes (300 db) lámpatestet. Valószínüleg a fényerőből vissz kell vennünk, ha minden Lumen Gun világít.

Ötödik nap... / The 5th Day






…ma sokat haladtunk! Felkerült jó pár piros-halas lamella is. Most már biztos, hogy az üvegek zöldes alapszíne lesz domináns nappal. Annak ellenére, hogy ez valóban erősen befolyásolja az összhatást, nem vesz el a felület izgalmából. Szerintünk. De az mindenképpen jó döntésnek bizonyult, hogy a halak rasztere nem lett kiritkítva. Szépen rajzolják a víz tömegét.

We made a lot of progress today. A lot of red-fish-panels were installed. Now we are sure that the greenish glass color would be dominant during the day. Despite the fact that it does influence the end effect, it doesn’t make it less interesting. At least that’s what we think. In any case, it was a good decision not to decrease the density of the fish. In this way, the water bulk is properly seen.

csütörtök, március 01, 2007

Megint egy kis szerelvény / A bit more about the fittings





...szerintem...most már a szerelvényekkel kapcsolatban, mindent megmutattam...

I think there is nothing else left to show in the ‘fittings topic’.

Negyedik nap... / The 4th Day





A kész hatos egységeket beforgatjuk…lassan artikulálódnak az összefüggések. Reméljük az időjárás engedi, hogy holnap is folytassuk a munkát. Ha minden jól megy, a fiúk azt mondták, szombatra befejezik a szerelést.

The finished units are being rotated…the context is slowly getting its final shape. Hopefully the weather would allow us to continue our work tomorrow as well. If everything goes well, the boys promised to assemble it by Saturday.